Kan jag byta gymnasieprogram utan att gå om?

20 maj 2020
FRÅGA
Hej!
jag ska börja i tvåan efter sommarlovet! och jag har tappat känsla för ekonomi och skulle vilja byta till säm-beteende programmet? orsaken är att måste jag gå om ett år eller kan jag bara hoppa in med tvåorna??

Svar:

21 maj 2020

Hej,

Det är upp till den mottagande skolan att avgöra om ett byte är möjligt. Det viktigaste är att det finns en plats ledig på det program man vill gå och att skolan är öppen för att fylla tomma platser. Sedan måste rektorn också bedöma det som möjligt att komma ikapp. Det vanliga är att man försöker att komma in i den årskurs man redan går men det är möjligt att rektorn också kan hänvisa till någon annan årskurs (eller att söka om till åk 1 om det inte finns möjlighet att byta). 

Om rektorn bestämmer att bytet är möjligt så gör skolan upp en plan för hur man ska komma ikapp. Det kan handla om att man får läsa in några kurser på sidan av det som vanligen ingår. Så kolla med den skola du vill gå om det är möjligt för dig att byta. Jag rekommenderar också att du går till din Studie-och yrkesvägledare innan du bestämmer dig så att du för hjälp att tänka över beslutet lite mer. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information