Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag klara Introduktionsprogrammet?

15 maj 2020
FRÅGA
Jag heter Radwan, jag är 17 på institutionprogram. Jag vill byta min skolan och behöver en bra skola för att tjäna det saknade ämnen och gå på vanlig gymnasium. Min skola hjälper mig inte för att få betyg, och det är ingen som kom ut ur det, han tog med sig sina ämnen. Det var därför jag ville byta. och dom vill inte att byta gymnasium för att jag är i instraktionprogram och jag måste vara i min kummun och jag kan inte fortsätta hos dom.De vill inte byta gymnasium eftersom jag är i ett instraktionprogram och jag måste vara i min kommun och jag kan inte fortsätta med dem.

Jag behöver någon som hjälper mig, jag har ingen som hjälper mig. Jag hoppas att ni kan och tacka er.
  Jag vill fortsätta studera vid universitetet och vill inte missa min möjlighet. :(

Svar:

15 maj 2020

Hej Radwan,

Vad bra att du vill kämpa i skolan så du kan gå på universitet! Du kan prata med din studie- och yrkesvägledare för att ta redan på om din kommun/skola samarbetar med andra kommuner där du vill studera. När det gäller Introduktionsprogram så är det hemkommunen som är skyldig att erbjuda obehöriga elever plats på introduktionsprogrammen. Så därför kan du inte byta till någon annan kommun. 

Men även om du inte trivs i din nuvarande skola och inte känner att du får hjälp så kan du fortfarande hjälpa dig själv att komma vidare. Vi har flera artiklar här som handlar om hur man förbättrar sig i olika ämnen: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/. Och vi har tips på hur man pluggar bättre här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studieteknik-gymnasiet-11335. Det finns också många resurser på nätet för alla olika ämnen. Till exempel finns Matteboken.se för den som vill plugga matte på egen hand. 

Du ska absolut säga till din skola om du känner att du får för lite hjälp, prata med rektorn om det. Men det allra viktigaste är kanske att du fokuserar på vad du själv kan göra för att bli bättre i de ämnen du behöver få betyg i. Och att du pluggar mycket på egen hand. Gymnasiet och framförallt universitet är mer självständigt än grundskolan så det är en bra idé att man lär sig att ta ansvar för sitt eget lärande. Inget kan hindra dig från att lära dig något om du själv vill det!

Lycka till i skolan! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information