Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli läkare?

07 maj 2020
FRÅGA
Hej!
Jag går i 9:an och vill gärna bli läkare. Min merit ligger på ungefär 290. Jag undrar om jag ska söka till ett gymnasium med högt antagningspoäng eller ett lite lägre antagningspöäng. Tror ni en elev med 290 merit kan bli läkare? Jag har B (kemi), C (fysik) och B (biologi) och A (matte). Måste man komma in på ett bra gymnasium för att få större chans att sedan komma in i läkarprogrammet? Om inte, hur väljer de elever som ska gå i läkarprogrammet?
Skulle varit väldigt snällt att få ett svar!
Tack å hej!

Svar:

08 maj 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Man kan inte avgöra på sina betyg från högstadiet om man kan bli läkare eller inte. Vilket gymnasium man går på har heller ingen betydelse för om du kan bli läkare eller inte. Det som är viktigt är att du läser kurserna som krävs för behörighet till Läkarprogrammet, som är grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. Det är Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten under gymnasietiden. 

Förutom behörigheten så är betygen du får i gymnasiet också viktigt. Det krävs höga betyg för att komma in på Läkarprogrammet (A i allt) så ibland måste man också läsa upp en del betyg på Komvux och/eller göra högskoleprovet innan man kan komma in. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information