Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Varför kom jag inte in på gymnasiet?

07 maj 2020
FRÅGA
Jag har meritvärdet 267. Jag sökte till 2 gymnasium men kom inte in på någon av dem trots att jag hade högre merit än lägsta. Den lägsta meriten till att komma in på de två gymnasiena var 212...och jag har 267. Jag har alltså 55 poäng MER än lägsta. Jag har till och med högre betyg än medianen. Jag har ingen ogiltig frånvaro och jag har ansökt på rätt sätt. Varför kom jag inte in på någon av dem?

Svar:

08 maj 2020

Hej,

Jag kan inte veta vad det är som är problemet i ditt fall så ta upp det med din studie-och yrkesvägledare i skolan som känner till dina omständigheter. Men vad som kan ha hänt är att den lägsta antagningspoängen har gått upp väldigt mycket detta år och att den lägsta poäng du har tittat på gällde för förra året. 

Sedan kan det också vara så att du inte uppfyllde behörigheten för det program du vill gå. Då borde det stå "obehörig" på ditt besked. 

Ibland är det också så att vissa skolor inte har något preliminärt intag, utan kommer bara att vara med i den slutgiltiga antagningen. 

Tänk också på att ingen blir antagen på riktigt i den preliminära antagningen, det är den slutgiltiga antagningen som kommer att avgöra var man kommer in.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information