Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan man välja bort kurser i gymnasiet?

07 maj 2020
FRÅGA
Hej!
Jag vill bli läkare och jag har några frågor jag har funderat över under en lång tid. Jag går år 1 på naturvetenskapsprogrammet. Jag undrar om man måste läsa alla kurser, eller om det är okej att välja bort vissa för att få sin gymnasieexamen? Jag tänker främst på om man kan välja bort franska 4? Kan man också läsa gymnasiet på folkhögskola, eller komvux om man är under 20 år? Jag gillar inte att läsa vanligt, traditionellt gymnasium. Jag ser hellre att kunna läsa med vuxna människor, blandade åldrar där man kan fokusera på sitt eget och inte tänka så mycket om andra, få mer tid med sina lärare.
Finns det dessutom möjlighet för mig som gymnasieelev under 20 år, att läsa vissa kurser på distans, d.v.s läsa både i skolan och hemma? Kan man också, när man är 18 år, läsa kurser på sommarlovet om man inte har gått 3 årigt gymnasieprogram?
Detta är många frågor, men jag hoppas jag kan få svar. Det är inte roligt att hela tiden leva med alla dessa funderingar.
Tack på förhand.

Svar:

08 maj 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare! Man kan inte ta bort några kurser från sitt gymnasieprogram. På Naturvetenskapsprogrammet är det obligatoriskt att läsa moderna språk 100 poäng. Du behöver inte välja till fler språkkurser i ditt individuella val men du måste läsa den kursen som är obligatorisk.

Man kan börja på Komvux när man är över 20 år och Folkhögskola när man är över 18 år. Så om du är 18 år nu kan du läsa på lite om Folkhögskola och fundera på om det kan vara något för dig. På Komvux är det möjligt att läsa på distans men inte i gymnasiet om man inte går en distansskola (läs om det här). 

Vissa skolor anordnar sommarskola för de som behöver läsa upp underkända betyg. Du kan prata med din skola om alla funderingar du har och du kan även gå till din studie-och yrkesvägledare i skolan om du vill prata om dina framtidsplaner. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information