Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

HUr ska jag välja gymnasieprogram?

06 maj 2020
FRÅGA
Hej! Jag är väldigt vilse i mitt gymnasieval. Jag tycker om musik och brinner för det så tänkte först estetiskt men insåg att jag vill ha en något mer teoretisk utbildning också. Jag tyckte då att VRG Odenplan var ett bra alternativ men de har både 8h mer schemalagd tid och väldigt höga krav.
Jag hade ändå nästan bestämt mig för natur musik där men det räckte med att en kompis till mig nämnde kriminologi så blev jag plötsligt osäker igen och insåg att polis eller kriminolog vore ett ganska häftigt jobb. Jag gillar verkligen inte varken kemi eller biologi men har på något sätt kommit fram till att natur är bra då det är en allmänt bra utbildning. Är verkligen helt lost och vet inte hur jag ska resonera trots hjälp från skolans syv, föräldrarna, kompisar på olika skolor mm. Hjälp

Svar:

07 maj 2020

Hej,

Det kan verkligen vara svårt att välja gymnasieprogram! Mitt tips är att du börjar med att ta reda på fler yrken och läser på om dem. Ibland känner man inte till så många olika yrken eller så vet man inte riktigt vad dom innebär. Du kan läsa på om olika yrken här https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/ och du kan också göra vårt gymnasietest för att få en idé om vad som kan passa dig här: https://www.gymnasium.se/gymnasieval.

Sedan ska man inte överdriva vikten av att bestämma vad man vill jobba med. För många människor är det så att man har hamnat i ett yrke som man inte alls hade tänkt sig från början men som plötsligt kändes bra. Man kan alltså planera så mycket man vill, men det kan också vara bra att försöka vara öppen för att man kan finna andra möjligheter och nya vägar som känns mer spännande under tiden man pluggar.

Det är sant att Naturvetenskapsprogrammet ger behörighet till många högskoleutbildningar men det är inte bara behörighet som är viktigt. Betygen är också viktiga för vilken utbildning man kommer in på och är man ointresserad av naturvetenskapliga ämnen är chansen stor att man inte får bra betyg på Naturvetenskapsprogrammet. 

Det är jättebra att du funderar på vad du vill jobba med i framtiden och att du tänker över ditt val av gymnasieprogram. Att välja något betyder alltid att man väljer bort något annat och det kan kännas svårt. Men tar man inte ett beslut så får man heller ingenting.Ta ett beslut utifrån vad du känner just nu, och om du ändrar dig på vägen så är det helt naturligt.

Lycka till med gymnasievalet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information