Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad är skillnaden på biotekniker och biomedicinare?

05 maj 2020
FRÅGA
Hej!
Jag ska söka natur/na i hötterminen och vill därefter studera vidare till antingen biotekniker eller biomedicinare. Men bestämt mig nästan för biomedicinare, med tanken på att jag är väldigt intresserad av kemi och medicin utvecklingen. Skulle du kunna förklara och gå in i djupet om vad de stora skillnaderna mellan både programmen är? Dock älskar jag alla naturämnen, förutom matte som är inget favorit. Vad behöver man vara godkänd i för att komma in i biomedicinprogrammet och vilket program erbjuder mindre mattekurser
Mvh Mikael

Svar:

06 maj 2020

Hej Mikael,

Biomedicin riktar sig mot forskning och utveckling inom området naturvetenskap och medicin. Arbetsuppgifterna är främst laborativa så du måste kanske gilla det. I programmet läser man mycket av det som du är intresserad av människokroppen, cancerbiologi, immunologi etc. Biotekniken riktar sig främst mot läke- och livsmedelsindustrin. T ex att ta fram nya läkemedel eller livsmedel. I det programmet ingår även mycket kemi. Där handlar det mycket om problemlösning.

Om du är osäker tycker jag att du ska ta kontakt med en studievägledare på resp program för att få mer information och vad som skiljer utbildningarna åt och vad de leder till för arbetsuppgifter. Kolla behörighetskraven för de utbildningar du vill gå på högskolornas egna webbplatser. Matte kommer vara viktigt så du behöver troligen läsa flera mattekurser än de som ingår i samhällsinriktningen. 

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information