Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vad gör man om man inte är behörig till gymnasiet?

15 apr 2020
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga som berör min syster som i denna stund söker till gymnasiet. Pga av många olika skäl psykiskt har det gjort att hon inte har klarat av många ämnen i grundskolan, då hon hamnat väldigt fel i många situationer som berör allt med skolan. Det betyder att alla val hon har sökt in på till gymnasiet har hon blivit obehörig på, hon säger att det är de ”lättaste” där bla IV, barn- och fritid ingår, vad gör man åt detta? Finns det någon möjlighet att komma in på en linje i gymnasiet? Om man inte kommer in på gymnasiet vad gör man då?

Svar:

16 apr 2020

Hej,

Vad snällt att du hjälper din syster med gymnasievalet! Är det så att din syster har fått F i vissa ämnen och därför är obehörig till gymnasiet? Isåfall är det Introduktionsprogrammet hon ska söka till. På Introduktionsprogrammet finns fyra inriktningar och de har alla olika behörighetskrav, precis som de vanliga gymnasieprogrammen. Din syster behöver alltså välja det Introduktionsprogram som hon är behörig till. 

Be din syster kontakta sin studie-och yrkesvägledare i skolan. Hen ska hjälpa till att kolla på vilken inriktning hon ska söka till. Studie-och yrkesvägledaren behöver även skicka med vissa dokument när man söker till ett Introduktionsprogram så det är viktigt att man har kontakt med sin SYV när man söker. 

Sedan ska din syster också prata med din sina lärare om vad hon kan göra för att förbättra sina betyg. Matte, engelska och svenska är de viktigaste ämnena när man söker till gymnasiet så be henne fokusera på dessa ämnen så mycket hon kan. Hon kan även fråga sin skola om de anordnar som sommarskola om hon behöver lite mer tid på sig att klara de ämnen hon är underkänd i. 

Men skulle hon inte bli behörig innan det är dags att börja gymnasiet finns alltså Introduktionsprogrammet och någon av inriktningarna där ska hon kunna gå. Så be henne ta upp det med hennes SYV i skolan så fort som möjligt.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information