Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli sjuksköterska efter Vård-och omsorgsprogrammet ?

09 apr 2020
FRÅGA
Hej,
Jag skulle vela bli sjuksköterska i framtiden och är sugen på att gå vård och omsorgs programmet nästa år. Jag funderar på vilka kurser jag kommer behöva lägga till för att få behörigheten. Och om jag kommer hinna det under gymnasiet eller om jag ska satsa på komvux eller liknande efteråt.

Tack, Elsa

Svar:

10 apr 2020

Hej Elsa,

Vad roligt att du vill bli sjuksköterska! 

För att läsa på universitet och högskola krävs det att du har grundläggande behörighet. Du har grundläggande behörighet om du har:

Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1. Man kan lägga till den grundläggande högskolebehörigheten på alla yrkesprogram. 

För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. 

Så Vård-och omsorgsprogrammet skulle kunna passa bra om man vill bli sjuksköterska men man behöver då kolla med skolan man vill söka till för att vara säker på att man kan få läsa de kurser som krävs för behörigheten. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information