Vad ska jag göra om mina föräldrar vill bestämma mit gymnasieval?

03 apr 2020
FRÅGA
hej
Jag går i nian och ska välja en linje, för mig är det självklart att jag vill gå samhäll eftersom jag är jätte intresserad av historia, filosofi och att generellt allt inom samhäll.
Men ett problem är att mina föräldrar ända sedan jag har varit liten sagt att jag ska gå natur, det är inget jag vill eftersom jag tycker att matte är ett svårt ämne.
Finns det något sätt som man kan handskas med sina föräldrar.
Tack
MVH Anfa

Svar:

05 apr 2020

Hej Anfa,

Du har juridisk rätt att bestämma själv var du ska gå gymnasiet så du behöver inte lyssna på dina föräldrar i detta fall. Det är så klart bra om ni kan diskutera saken tillsammans och du kan lyssna på deras råd men i slutändan är det ditt beslut. Jag kan rekommendera att du tar kontakt med din studie-och yrkesvägledare i skolan och ber hen att prata med dina föräldrar.

Det är inte bara gymnasieprogram som är viktigt om man vill ha goda möjligheter att studera vidare efter gymnasiet. Betyg är också viktigt och om man ska kunna få bra betyg krävs det oftast att man är motiverad. Du kan fråga dina föräldrar varför de tycker att du ska gå Naturvetenskaps programmet. Om det handlar om att de tycker att du ska få en bred behörighet så kan man alltid få den behörighet man saknar efter gymnasiet, om man nu skulle sakna något. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information