Ska jag byta gymnasieprogram igen?

01 apr 2020
FRÅGA
Hej jag blir 19 I sommar och jag känner att linjen jag går i är inte rätt alls.
När jag började på gymnasiet så gick jag på Estet. Jag började redan då känna att det var lite fel och enligt mig då så kändes det som jag inte lärde mig det jag ville lära mig.
Jag har altid varit intresserad av psykologi och ville lära mig mer om det så jag bestämde mig att byta till samhäll och sedan läsa beteendevetenskap..

Så jag började då på den skolan då jag var 18 år och nu är detta året snart slut och känner det blev helt fel.
Jag tycker det är jätte svårt att plugga och jag har även blivit lite efter i vissa ämnen..

Jag känner nu att jag skulle vilja gå Naturbruksprogramet med inriktningen av djur pågrund av att jag älskar djur och är så mycket bättre på att vara praktiskt än att bara plugga en massa.

Frågade syven om det gick så att jag kunde byta program och börja den andra skolan i ettan men att jag kan ta bort de ämnen jag redan haft nu här på samhäll som jag även har där så jag kunde läsa de andra ämnerna istället så jag kunde komma ikapp och kanske bara behöver gå där i två år istället..
Men sannolikheten kan vara låg ändå hörde jag så risken är att jag kan behöva gå där i 3 år ändå..

Är det värt att byta även om jag behöver gå där i 3 år? Eller är det bättre att jag stannar?
Ja nästa år blir det mer intressanta ämnen för mig med mer psykologi men är rädd att det kommer bli jobbigt för mig ändå..
Hade varit mycket bättre att få jobb direkt efter gymnasiet också tycker jag och jag vill jobba med djur..
Det här är så svårt och jag vet inte direkt vad jag ska göra..

Svar:

01 apr 2020

Hej,

Vad tråkigt att det känns fel! Om det värt eller inte att gå om för dig är upp till dig själv. Du har ju alternativen att gå klart gymnasiet och sedan söka dig till något som intresserar dig mer. Eller gå om och ha möjligheten att jobba direkt efter gymnasiet. Oavsett hur du gör består en gymnasieutbildning av många ämnen som är gemensamma för alla gymnasieprogram. Så det är viktigt att veta att ett byta av gymnasieprogram inte ändrar jättemycket på de kurser du måste läsa. 

Jag rekommenderar att du går tillbaka till din studie-och yrkesvägledare och får stöd att tänka igenom ditt byte ordentligt innan du bestämmer dig. Det är viktigt att du förstår vad som kan förändras vid ett byte och vad som inte kommer att förändras. När du har en klarare bild av det blir det kanske lättare att välja.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information