Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

30 mar 2020
FRÅGA
Hej! Jag är osäker på vilken linje jag vill gå, jag har valt ekonomi mycket för att jag har många kompisar som tar det och för att jag tyckte om det på elev för en dag. Jag vill ha ett jobb inom veterinäryrket i framtiden och jag har uppfattat det som att det ända man kan gå då är naturvetenskap, men jag är inte så intresserad av no och matte så jag funderar på om naturvetenskap och samhälle skulle vara bättre. Samtidigt tror jag att att jag skulle ha roligast på djursjukvård eftersom att jag gillar mer praktiskt, men jag vet inte om man skulle komma in på veterinärhögskola med den linjen så det är lite rörigt allting. Jag har också 162 i merit så jag vet inte om jag skulle komma in på natur ens men jag undrar om man skulle få behörighet för det om man går naturvetenskap och samhälle istället för bara naturvetenskap och eftersom att jag hellre vill gå djursjukvård, skulle det vara omöjligt då? Förlåt för väldigt rörigt men hoppas du förstår :)

Svar:

31 mar 2020

Hej,

Om du vill bli veterinär så är det bara Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning som ger den behörigheten. Man ska också tänka på att det krävs höga betyg (Ai alla ämnen) för att komma in på veterinärutbildningen. Därför är det en fördel om man gillar de naturvetenskapliga ämnena om man ska gå Natur-natur och behöver få bra betyg. 

Om du istället vill bli djursjukskötare är kraven andra. Då krävs Matematik 2, Naturkunskap 2 (kan ersättas av Bi 1, Fy 1a, Ke 1 eller Bi 1, Fy 1b1+1b2, Ke 1) och Samhällskunskap 1b. Det kan vara möjligt att få från de flesta högskoleförberedande programmen och ibland också Naturbruksprogrammet (kolla med skolan att det fungerar just där).

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information