Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

29 mar 2020
FRÅGA
Jag vill bli arkitekt efter gymnasiet, och är också intresserad av bild och form, så jag kolla in och såg att jag kunde gå estet bild och design, lägga till tre kurser och bli behörig. Men jag va på de gymnasiet på prova på dag och frågade om det här med arkitekt. De sa att jag kan bara lägga till 2 kurser och den tredje behöver jag ta senare efter gymnasiet på komvux eller distans under sommaren efter studenten. Men jag vill helst direkt gå in på universitet efter studenten. Vad ska jag göra, för jag vill verkligen gå estet men också bli arkitekt, min syv på skolan mejlade skolan och fråga om jag skulle kunna lägga till de sista kursen men de sa något om deras ekonomi, ingen aning vad men svaret vart nej. Och det är omvals period snart och jag har ingen aning om vart jag ska ta vägen nu. Vad skulle du som syv rekommendera?

Svar:

30 mar 2020

Hej,

Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men vanligen kan man få behörigheten till arkitektutbildningar på Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet.

Du får fundera på vad som är viktigast för dig. Att du får behörigheten direkt och kan börja studera till arkitekt efter gymnasiet eller om det är viktigare att du får gå det gymnasieprogram du är intresserad av och att du kompletterar din behörighet efter gymnasiet. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information