Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag kirurg efter ett yrkesprogram?

13 mar 2020
FRÅGA
Jag vill bara fråga. Jag gå just nu el linje på gymnasiet och jag är åks2 nu men min dröm jobb är att vill blir kirurgen men kan Man gå dit linje om man gå på el linjer eller hur kan man gå ditt? vilket betyg måste vara att får komma in läkare för kirurgen. Om man har alla E eller D är det räcker för ansök högskolan? Hur kan man lösa det?

Svar:

13 mar 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli kirurg! Om du går ett yrkesprogram så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet (eller ett naturvetenskapligt basår på högskola). Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs (prata med din skola om det). Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5. 

Eftersom att det är så svårt att komma in på Läkarprogrammet är det vanligt att man läser upp sina betyg på Komvux efter gymnasiet (genom så kallade prövningar) och att man gör högskoleprovet flera gånger.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information