Hur blir jag läkare efter Samhällsvetenskapsprogrammet?

09 mar 2020
FRÅGA
Hej! jag heter Lea och går sam sam på gymnasiet. min dröm är att bli kirurg, hur ska jag göra? vilka kurser måste jag läsa för att kunna komma in på läkarlinjen och kunna utbilda mig till kirurg? och hur ska jag göra?
Med vänlig hälsning, Lea

Svar:

10 mar 2020

Hej Lea,

Vad roligt att du vill bli kirurg! Om du går samhällsprogrammet så behöver du läsa till en del kurser på Komvux efter gymnasiet (eller ett naturvetenskapligt basår på högskola). Det kan också vara möjligt att du kan läsa några av kurserna redan nu om du kan välja dem som individuellt val eller som utökad kurs. Behörigheten för Läkarprogrammet är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4.

Förutom behörigheten för Läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på antagningspoängen. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng och det är hög konkurrens för platserna till läkarprogrammet. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information