Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Ska jag välja IB-programmet?

23 feb 2020
FRÅGA
Hej. Jag är lite osäker på vilken linje jag ska gå. Just nu går jag i en ib skola och snart måste jag ansöka till gymnasiet. Jag har frågat runt mycket om hur de ib gymnasiet program funkar och har hört att det är jätte svårt. Många säger att man måste vara motiverad och vilja plugga väldigt mycket. Själv är jag inte så motiverad att plugga så pass mycket. Det är därför jag har tänkt att ta natur svenska eller samhälle. Jag är väldigt intresserad av biologi, kemi och fysik men är inte vän med matte. Om jag tar den svenska programmen så måste jag kämpa för att lära mig all termer på matte eller på N.O. Men om jag tar ib då måste jag vara skit motiverad och plugga jätte mycket. Mina föräldrar vill att jag ska ta ib men själv vet jag redan att jag inte kan klara av det. Har ni några tips? Tacksam för svar! :)))

Svar:

24 feb 2020

Hej,

Jag tror att det kan vara bra om du inte lyssnar på andras upplevelser av IB på gymnasiet eftersom det kan vara så individuellt hur man upplever det. Försök istället att skapa dig en egen uppfattning. Det kan du göra genom att läsa på om skolan, besöka den på öppet hus eller som "elev för en dag", prata med elever som har gått eller går i skolan och ställa frågor om det som är viktigt för dig.

På IB-programmet så kan du välja många ämnen själv och därför kan du alltid välja bort att läsa mycket av ämnen som känns svåra. Du har ju också en bra grund eftersom du redan går i en IB skola nu så jag har svårt att tro att du skulle uppleva IB som svårare än de svenska gymnasieprogrammen. Men ingen kan veta hur det kommer bli för dig innan du testat. Försök att fundera på ditt val och vad som känns intressant för dig och gå gärna till din studie-och yrkesvägledare i skolan om få hjälp att tänka kring valet.

Lycka till med valet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information