Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

20 feb 2020
FRÅGA
Hej, jag ska börja på gymnasiet om ett år. Vet dock inte alls vilken linje jag ska välja, jag gillar kemi, biologi, matte och samhällskunskap. Har totalt 257,5 poäng så naturkunskaps linjen är nog inget val. Vilken linje borde jag välja?

Svar:

22 feb 2020

Hej,

Jag förstår att det kan vara svårt att välja! Det är upp till dig hur du vill tänka med gymnasievalet så jag kan tyvärr inte svara på vad du ska ska välja. Det rekommenderas ofta att man väljer efter intresse eftersom det blir lättare att få bra betyg och må bra under sin gymnasietid om man är intresserad av det man gör. Men en del motiveras av andra saker än intresse och det är också okej.

Det är svårt att få en känsla för hur det skulle kunna bli att faktiskt gå på ett gymnasieprogram så jag kan tipsa om att besöka skolorna och programmen du är intresserad av för att känna efter hur du tror att du skulle trivas där. Man kan gå på öppet hus men man kan ibland också få komma som "elev för en dag" och prova på hur det är att gå i en klass på skolan och programmet.

Det finns tyvärr inget allmänt bästa val utan det är upp till dig att avgöra vad som blir bäst för dig. Vill du ha lite inspiration kan du hitta en del artiklar som kanske kan hjälpa här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasievalet-12191.

Sedan får du fortsätta fundera och läsa på och även gå till studie-och yrkesvägledaren i din skola och prata om det. 

Lycka till med valet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information