Kan jag börja gymnasiet med f i engelska?

11 feb 2020
FRÅGA
jag ska gå in på handel och administration programmet och jag har inte betyg i engelska. Få jag gå in på detta programmet utan engelska eller inte? Kan jag klara engelska där och sen börja studera gymnasiet engelska?

Svar:

17 feb 2020

Hej,

För att vara behörig till gymnasiet krävs godkänt betyg i engelska så det är viktigt att du kollar med dina lärare vad du kan göra för att bli godkänd där. Om man inte har behörighet till ett nationellt gymnasieprogram så kan man gå ett Introduktionsprogram där man läser upp sin behörighet. Efter att man har behörigheten så kan man fortsätta till det program man vill gå. Det finns olika Introduktionsprogram så man bör prata med sin Studie-och yrkesvägledare i skolan så att man välja det som passar bäst (i vissa fall kan man börja på programmet man vill gå samtidigt som man läser in det man saknar). 

Men det finns ett undantag för behörighet där eleven INTE har minst betyg E i Engelska. För att undantag ska gälla ska eleven inte ha haft möjlighet att delta i undervisningen i engelska under en betydande del av sin grundskoletid. Så därför så kan du få undantag från kravet på Engelska om detta gäller dig. Här kan du läsa mer om gymnasiebehörighet: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264. Gå gärna till din Studie- och yrkesvägledare (SYV) i din skola så ni kan se att du får behörighet, hen kan berätta mer om du kan få undantag från Engelska. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information