Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur söker jag gymnasiet om jag inte bor i Sverige?

05 feb 2020
FRÅGA
Hej,. Jag och min familj bor och arbetar i Spanien. Vår son studerar på en brittisk skola och läser just nu år 8. Han är 13 år, (de börjar i första klass redan vid 5 års ålder i det brittiska systemet). Vi funderar på att flytta hem till Sverige om drygt två år. Då är vår son 15 år och har slutat år 10 i det brittiska systemet. Vi talar svenska hemma, så våra barn talar flytande svenska men har aldrig studerat det som ämne. Jag undrar om vi låter han läsa in svenska på distans kommer han att vara behörig till svenskt gymnasium när han avsluta år 10 i brisiskt skolsystem?

Svar:

13 feb 2020

Hej,

Eftersom godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk krävs för grundläggande behörighet till nationella program, behöver detta ofta läsas in om du har gått i skolan utomlands. Om du saknar något av de ämnen som krävs för behörighet och behöver läsa in dem kan du kontakta Sofia Distans, som är en utbildningsorganisation som erbjuder grundskolekurser via distansutbildning. Förutom det måste du också uppfylla behörighetskraven till programmet du vill gå. Du hittar behörighetskraven här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebehorighet-4264.

Bedömningen av utländska betyg och vad de motsvarar i det svenska systemet görs av kommunen eller friskolan som du sökt till. Det finns ingen standard eller reglering för dessa bedömningar.

Vänligen/Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information