Vad krävs för att jobba med brottsutredning?

20 jan 2020
FRÅGA
Jag har tänkt på att jag skulle vilja bli en kriminaldetektiv eller något liknande och undrar vilken gymnasieinriktning och vidare utbildning som behövs?

Svar:

04 feb 2020

Hej,

Du skulle kunna titta lite på yrket kriminalinspektör till exempel. Kriminalinspektör, eller Polisinspektör, är en tjänstegrad inom den svenska polisen. Oftast når man denna tjänstegrad genom interna utbildningar, därför har man som grund en polisutbildning. För att bli Polis behöver man grundläggande behörighet, godkänt i Svenska 3, Engelska 6, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2  och Historia 1b/1a1+1a2. Det finns även fysiska, medicinska och psykologiska krav tillsammans med andra prövningar som man måste klara av. 

Sedan kan du även fundera på yrket civil utredare. Den utbildning som är relevant för anställning som civil utredare är akademisk utbildning inom t.ex juridik, beteendevetenskap, eller en annan akademisk utbildning exempelvis med samhällsvetenskaplig inriktning. Ett exempel är Kriminologprogrammet. Du kan få behörighet till de flesta samhälls, beteendevetenskapliga och polisutbildningar från högskoleförberedande gymnasieprogram så som Samhällsprogrammet, Ekonomi programmet och Naturprogrammet. 

Vänligen/ Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information