Hur blir jag behörig till Tandläkarprogrammet?

18 jan 2020
FRÅGA
Hej! Jag har funderat på att gå natur/Sam eftersom jag är intresserad av samhälle ämnen men samtidigt vill vara inne på natur. Målet är att plugga till tandläkare och jag har läst tidigare att man inte blir behörig till att bli läkare eller tandläkare efter Natur/Sam. Finns det något sätt att plugga vidare på efter natur/Sam till tandläkare? Och hur många år är det man behöver plugga vidare. Tacksam för svar.

Svar:

03 feb 2020

Hej,

Vad roligt att du vill bli tandläkare! Det är då Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning som ger dig den behörigheten på gymnasiet. Alternativet är att plugga in de kurser du saknar på Komvux eller naturvetenskapligt basår. Hur snabbt du läser in kurserna är upp till dig då du kan bestämma ditt eget tempo på Komvux. Men räkna med ett halvår till ett år. 

Det krävs höga betyg för att komma in på Tandläkarprogrammet så ibland måste man också läsa upp en del betyg på Komvux och/eller göra högskoleprovet innan man kan komma in. Intagningspoängen på Tandläkarprogrammet på universitet/högskola brukar ligga mellan 20 - 22 poäng, det kan variera beroende på var i landet man söker och om man söker till höstterminen eller vårterminen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information