Hur ska jag välja gymnasieprogram?

17 jan 2020
FRÅGA
Hej! Jag heter Armin, och är 15 år. Jag ska snart göra mitt gymnasieval och är väldigt stressad runt det då jag inte är säker på vilket program jag ska välja. Jag har 2 program som jag lutar mig mot, Ekonomiprogrammet och Naturprogrammet. Ekonomiprogrammet är jag intresserad av då internationell ekonomi, företags ekonomi, affärsjuridik och hur samhället generellt fungerar är ett stort intresse hos mig. Men sedan tänker jag också på naturprogrammet eftersom att folk alltid pratar om att ”Det öppnar alla dörrar för dig”. Jag är sisådär förtjust i matte (har ett C) men har väldigt svårt för att förstå och hänga med. NO ämnena kan vara roliga ibland, men även riktigt svåra och stressfyllda. Jag gillar mest Kemi och Fysik men har ibland svårt att hänga med i dessa ämnen också. Jag har B i alla NO-ämnen förutom Kemi där jag har A men jag måste plugga otroligt mycket för att få dessa betyg.
Jag har A i alla samhällsorienterande ämnen, där förstår jag och hänger med enklare och jag behöver inte plugga lika mycket för att få A. Jag har 305 i merit som kan få in mig på nästan alla Ekonomiprogram i Göteborg (där jag bor) och jag kan komma in på de flesta naturprogrammen. Eftersom att jag har såpass hög merit tycker jag ibland att jag borde gå natur då det är den bredaste linjen, extra bra utbildning etc. Allt bra man hör om naturprogrammet. Men då kommer vi till problemet att jag inte vet om jag kommer att klara av Matten eller NO ämnen i 3 år på naturprogrammet. De flesta i min klass ska gå naturprogrammet och några av mina kompisar, som också ska gå natur, tycker att jag borde börja natur. En sista grej som jag ibland tänker på är att mina poäng kan vara ”för höga” om jag ska gå ekonomi. Det kan låta väldigt dumt men det här är hur jag tänker: De flesta ekonomiprogrammens antagningspoäng ligger i snitt mellan 250-280. Om jag med min 305 merit söker in på ett ekonomiprogram där folk har typ 250/60 i merit så känns det typ inte rätt eftersom att folk där kanske ”inte har samma kunskapsnivå” som mig. Jag vill helst gå i en skola där folk är ungefär lika smarta som mig och smartare, det är också påse tt sätt varför jag lutar mot natur. När jag dock kollar poängplatsen och tänker på naturprogrammet så känner jag bara som att jag inte hör hemma på naturprogrammet eller att jag inte är en naturkille p.g.a svårighetsgraden på matten och de andra naturorienterande ämnena. Förlåt för ett lång svar men jag behöver verkligen hjälp om jag ska skrota det här tankesättet. Svara så fort du har tid! Mvh Armin

Svar:

03 feb 2020

Hej Armin,

Jag förstår att det är svårt att välja! Det är upp till dig hur du vill tänka med gymnasievalet så jag kan tyvärr inte svara på vad du ska basera valet på. Men jag kan tipsa om att besöka skolorna och programmen du är intresserad av för att känna efter hur du tror att du skulle trivas där. Man kan gå på öppet hus men man kan ibland också få komma som "elev för en dag" och prova på hur det är att gå i en klass på skolan och programmet.

Inget gymnasieprogram är mer stressigt eller svårt än något annat. Man måste lägga ner lika mycket tid på alla program. Men väljer man ett program med många ämnen man har svårt för och/eller inte är intresserad av kommer det att kännas svårare och stressigare. Så det är en bra idé att tänka på det när du väljer (Titta på programmens kursinnehåll/programstruktur).

Det finns inte heller något program som är bättre än något annat. Det är sant att Naturvetenskapsprogrammet ger bredast behörighet till högskolan. Men det är inte sagt att all behörighet är relevant för dig. Om du inte är intresserad av att studera naturvetenskapliga ämnen på högskolan är det kanske onödigt att läsa det på gymnasiet. Dessutom är det ganska lätt att läsa in behörighet efter gymnasiet om man skulle sakna något. 

Tänk också på att på gymnasiet förändras allting lite och de som inte hade så höga betyg i högstadiet kanske får det på gymnasiet. Motivation är viktigt för att det ska gå bra i skolan och även om de som sökt Ekonomiprogrammet skulle ha lägre betyg än dig kanske de är motiverade och intresserade av just det programmet. Och med ett gemensamt intresse med dina klasskompisar kanske gymnasiet känns mer inspirerande. 

Fortsätt fundera på vad du känner inför valet, lyssna inte så mycket på andra och sök mer fakta om de skolor du är intresserad av. 

Lycka till med valet! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information