Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Klarar jag Naturvetenskapsprogrammet?

12 jan 2020
FRÅGA
Hej! Snart är det dags för mig att göra mitt gymnasieval. Jag har pendlat fram och tillbaka i flera års tid och haft ”perioder” för natur, ekonomi och Sam. Men det lutar mot natur eller ekonomi. Jag har mycket svårt att bestämma mig vad jag vill bli i framtiden men antingen läkare eller någon form av kriminalare.

Jag tycker No ämnena är roliga speciellt kemi men gillar dock inte matte. Har inte speciellt lätt för det och har D. Måste tillägga att det dock känns som det är påväg upp, och jag är villig att lägga ner den tid matten kräver. Skulle kunna sitta hela sommarlovet om det så skulle behövas, är lite för ambitiös ibland.

Det som lockar mig med ekonomi är juridiken. Jag tycker om samhällskunskap och tycker kriminologi verkar väldigt intressant.
Däremot är det något som känns fel med att välja ekonomi. Men jag vet samtidigt inte om jag är för ”trög” för natur. Men väljer jag natur tänker jag gå natur inrikting samhälle för det känns kanske lite lättare. Är medveten om att läkare kräver matte 4, biologi 2 osv. Men tänker att jag får lösa det på något sätt. Man väljer inte heller inrikting förens tvåan här, så skulle det mot förmodan gå jättebra väljer jag såklart natur natur.

Tror mitt problem egentligen grundar sig i att jag vill gå natur men är rädd för att inte klara av det. Pluggar väldigt mycket men har ändå bara 275 merit. Är verkligen inte den som ger upp men är samtidigt lite rädd för att inte orka med det. Men skulle det vara möjligt att gå natur?

Svar:

28 jan 2020

Hej,

Jag kan tyvärr inte svara på om det kommer att klara Naturvetenskapsprogrammet eller inte. Men det är inte ett svårare program än något annat, det handlar om vilka ämnen som är svåra eller lätta för dig. Så kolla på vilka kurser som ingår i programmet (programstrukturen) och fundera på om du är intresserad och motiverad att läsa de kurserna. Du får speciellt fundera på om du känner dig tillräckligt motiverad och om du orkar att lägga mycket tid matten. ta hjälp av din SYV i skolan för att få hjälp att tänka över valet ytterligare. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information