Kan jag gå gymnasiet med f i matte?

08 jan 2020
FRÅGA
Hej, här kommer en löjlig fråga kanske men jag har sån stress. Jag går sista terminen i 8:an och kämpar så mycket med att få E i matte men vet inte om jag kommer lyckas, jag är dock nära men vet inte. Men jag har sån stress för jag vill liksom komma in på en linje direkt å inte gå komvux eller vad det heter. Jag tror jag vill gå samhäll eller handel. Går det att komma in på en linje med F i matte för jag har ju bra betyg i allt annat liksom? Vill verkligen komma in direkt.

Svar:

28 jan 2020

Hej,

Vad bra att du kämpar och gör ditt bästa med matten! För att ha gymnasiebehörighet till ett yrkesprogram krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik och i minst fem andra ämnen från grundskolan. För gymnasiebehörighet till ett högskoleförberedande program krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska, matematik och i minst nio andra ämnen från grundskolan. Därför är det viktigt att du pratar med matteläraren och får veta vad som krävs för att du ska kunna bli godkänd i matte. 

Om det är så att du inte skulle bli godkänd så finns det Introduktionsprogrammen där man kan läsa upp sin gymnasiebehörighet (men behöver alltså inte gå Komvux). Många gånger kan man också börja på det program man vill gå samtidigt som man läser in de kurser man behöver. Prata med Studie-och yrkesvägledaren om de olika Introduktionsprogrammen så ni får veta mer om det. Här kan ni också läsa lite mer om Introduktionsprogrammet: https://www.gymnasium.se/sok/introduktionsprogrammet#moreAboutSearch.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information