Hur sätts betygen i 9:an?

16 dec 2019
FRÅGA
Hej! Jag har en fråga angående hur slutbetygen i nian sätts. Denna terminen (HT 19) får jag C i religion, de andra terminerna har jag haft E men mestadels F. När min lärare sen sätter slutbetyg till våren, kommer jag få kunna behålla det C:et eller kommer det att sänkas? Vad jag har förstått det så kommer läraren kolla över alla mina terminsbetyg och hur det har gått för mig de senaste tre åren och sen slå ihop de. Jag är jätteorolig att det kommer att bli så att jag sänker mig. Det är såhär i nästan alla ämnen, att jag har haft F och nu denna terminen höjt mig till C/B. Denna terminen har jag verkligen lagt manken till för att få bra betyg och bra närvaro så jag kan komma in på mitt drömgymnasium och jag kommer behöva ha ungefär 240 i meritpoäng vilket betyder i snitt C i alla ämnen. Sen vet jag ju att om jag har A i ett ämne och E i ett så väger det upp lite.

Allt gott!

Svar:

17 dec 2019

Hej,

I grundskolan får man betyg första gången i slutet av höstterminen i årskurs 6. Sedan får man ett nytt betyg varje termin fram till våren i årskurs 9 när slutbetyget sätts. Det är med slutbetyget man söker vidare till gymnasieskolan. I de tidigare terminsbetygen har läraren kanske inte kunnat bedöma hela ämnet eftersom man inte har hunnit gå igenom allt som ska ingå. Men i slutbetyget kan läraren titta på ämnet som helhet och alla kraven på kunskap som eleven ska i de olika ämnena. 

Betyget ska spegla elevens kunskaper vid tiden för betygssättningen men även underlag från tidigare terminer kan vara relevanta för att få en helhetsbild av kunskaperna. Man kan både höja och sänka sina betyg i nian och det är alltså det sist satta betyget som gäller (inte något slags medelvärde av alla tidigare betyg). 

Prata gärna med din lärare så kan hen säkert förklara mer kring hur hen tänker när hen sätter betygen. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information