Hur fungerar boende om man flyttar till gymnasiet?

09 dec 2019
FRÅGA
Hej!
Mitt namn är Rakel. Jag går just nu i årskurs 8. Jag har sakta börjat fundera på olika gymnasium att gå på.
Jag har en stor passion för innebandy och spelar just nu i junior allsvenskan.
Min tanke är då att jag vill börja på Hagströmska idrottsgymnasium. Men eftersom att jag bor så långt ifrån så får jag nog flytta till en studentlägenhet.

1. Är det okej att bo i en studentlägenhet när man ska börja gymnasiet?
2. Finns det några lägenheter nära gymnasiet?
3. Får man något bidrag?
4.Hur höga betyg/poäng behöver man för att komma in på skolan inom naturvetenskapsprogrammet?
5. Behöver man vara i god tid ute för att hitta en lägenhet?

Tack för svar, Mvh Rakel

Svar:

10 dec 2019

Hej Rakel,

Vad roligt att du hittat en skola du vill gå! Om man flyttar för att gå i gymnasiet så får man försöka hitta en lägenhet på egen hand om det inte är så att skolan har internat. För att få studentbostäder krävs att man går en eftergymnasial utbildning. Så det finns tyvärr ingen hjälp att få utan det är upp till dig och din/dina vårdnadshavare att hitta bostad. Du kan kontakta skolan och fråga om de kan hjälpa till att hitta bostad eller har andra tips kring det. Det är absolut att rekommendera att börja titta runt redan nu på vilka bostadsalternativ som finns. 

Däremot så finns det vissa bidrag som man kan söka som kan hjälpa till med kostnaderna, t.ex. inackorderingstillägg. Du kan läsa mer om bidraget på CSN:s hemsida här: http://www.csn.se/komv-folkh-gymn/studiehjalp/hur-mycket-kan-du-fa/inackorderingstillagg/1.2847.

Antagningspoäng för skolan kan du söka på här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Har du svårt att hitta deras antagningsstatistik kan du fråga skolan om den så hjälper de dig säkert. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information