Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli psykolog utan toppbetyg?

03 dec 2019
FRÅGA
Hej! Jag är bara 12 år gammal och jag är 100% säker på att jag vill bli psykolog,men jag är sjukt stressad över allt och allting. Men jag vill bara veta vilka betyg man måste ha i alla ämnen och jag vet att men måste vara bra på samhällskunskap och jag ÄLSKAR samhällskunskap men jag vet inte om jag är bra på det. Jag vet att mina betyg i 6,7,8 inte betyder så mycket men jag är ändå stressad om jag inte kommer bli bra på det man ska kunna, men vad händer om man typ får några C och några B och några A Kan man bli psykolog ändå?

Svar:

04 dec 2019

Hej,

Vad roligt att du vet vad du vill göra i framtiden! Försök att inte stressa för framtiden och koncentrera dig istället på det du lär dig i skolan just nu och det du är intresserad av. Som du har förstått så spelar dina betyg just nu inte jättestor roll och du har gott om tid på dig att lära dig det du behöver inför högskolan och Psykologprogrammet. Det är ingenting su ska kunna redan nu så ta en sak i taget. 

Efter grundskolan söker du till gymnasiet och för att bli psykolog är det inget speciellt program du måste välja. För att bli behörig till psykologutbildningen på universitet/högskola krävs det grundläggande behörighet, Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Så länge du får dessa kurser så spelar det ingen roll vilket program du går. Du kan få dessa kurser på de flesta högskoleförberedande program.

Antagningspoängen brukar ligga högt för psykologiprogrammet (runt 21-22). Exakt hur hög den brukar vara på den skola du vill gå kan du leta på här: https://statistik.uhr.se/. Som referens angående betygen kan du tänka att om man har 22,5 poäng som är max betyder det att man har A i alla ämnen plus högsta meritpoäng som är 2,5. 

Men det är inte så att det är kört bara för att man inte får toppbetyg i gymnasiet. Många pluggar upp sina betyg efter gymnasiet för att kunna komma in på det dom vill. Så tänk inte att du måste ha A i allt i gymnasiet för att du ska kunna bli psykolog. Gör istället ditt bästa i den takt du klarar det och tänk att du för eller senare kommer att bli psykolog (eller så ångrar du dig och får du nya framtidsplaner, vilket också är vanligt och inte ett problem alls). 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information