Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur kan undvika att bli "andrahandsmottagen"?

24 nov 2019
FRÅGA
Hej, Jag går i 9:an och ska söka gymnasie strax, jag vet redan vad jag vill gå för program (ekonomi) och jag har bra betyg nu i höst, men grejen e att jag bor just nu i en liten stad men jag ska kanske flytta till stockholm för min pappa bor redan där och jag har bott i stockholm innan i 11 år och har lust att flytta "hem igen" men grejen e att min syv på min skola har bara sagt till mig " du kommer bli andra hands val till ett gymnasie i stockholm " och det låter inte så positivt för mig, så jag undrar om det verkligen stämmer och om hur jag ska göra för att inte bli andra hands val om jag nu ska söka till nåt gymnasie i stockholm, och när jag menar att jag vill gå i stockholm så vill jag gå i en skola rätt så centralt och inte utanför stockholm, har hört att jag skulle kunna skriva in så jag bor redan i en kommun och på det sättet få fördel kanske? och kommunen som jag kommer bo i om jag flyttar är järfälla så då undrar jag också vart jag kan söka i stockholm utan att bli andrahands vald,

tack på förhand

Svar:

26 nov 2019

Hej,

Om du ska flytta till Stockholm kan det vara bra om du kan ta kontakt med gymnasieantagningen där (kontaktuppgifter här) och fråga om du kan söka genom dem istället. Kanske kan du redan nu skriva dig hos din pappa för att underlätta att du kan söka genom Stockholms gymnasieantagning? 

Men om det inte funkar så kan du alltid undvika att bli mottagen i andra hand genom att söka till friskolor. Gymnasiefriskolor har nämligen riksintag, vilket innebär att du kan söka skolan oavsett vilken kommun du bor i eller om kommunen du bor i redan har en motsvarande gymnasieutbildning. När du söker på vilka skolor som finns i Stockholm (och som har programmet du vill gå) så kan du klicka in den lilla rutan där det står "riksintag" under sökfältet här: https://www.gymnasium.se/. Då får du upp en lista på de skolor du kan söka till och bli första hands mottagen, trots att du söker från en annan kommun.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information