Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram ska jag välja om jag vill bli arkitekt?

18 nov 2019
FRÅGA
Hej jag går i 9an du och har väldigt svårt för att bestämma mig vilken linje jag ska gå. Jag vill gärna bli arkitekt men känner att tekniklinjen är inte riktigt för mig. Jag har funderat på att gå På det estetiska programmet bild och formgivning men vet inte om det kan få mig att komma in på arkitekt högskolan därefter. Då undrar jag hur jag tar detta på det måste jag gå teknik eller kan jag gå estet?

Svar:

18 nov 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli arkitekt! Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på!

Här är ett exempel: för arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, Lund och UMA i Umeå är behörighetskraven: Matematik 3b alternativt 3 c, Samhällskunskap 1 b alternativt 1a1+1a2, Naturkunskap 2 (kan ersättas med Kemi 1 samt Fysik 1).

Så länge du får de kurser du behöver spelar det ingen roll vilket program eller vilken inriktning du går. För just de behörigheter jag räknade upp här så fungerar Naturvetenskapsprogrammet ochTeknikprogrammet bra. För övriga program får man kolla upp med skolan man vill söka till om det är möjligt att välja till dessa kurser.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information