Kan jag bli tandläkare efter Samhällsvetenskapsprogrammet?

06 nov 2019
FRÅGA
Hej jag går i årskurs 9 och ska snart välja gymnasieval och linje, jag är inte så bra på matte fysik,kemi och biologi eller snarare jag har inte så stort intresse för dom utan gillar mer engelska och so ämnena. Problemet är att jag vill bli tandläkare i framtiden men det krockar när jag inte har möjligheterna att ta natur linjen. Ifall jag väljer samhällslinjen så måste jag lägga till kurser men undrar ifall jag ska lägga till de under min gymnasiet tid eller under universitetet. Har i något tips på den lättaste vägen för mig då jag inte behöver välja natur men ändå kunna bli tandläkare
Tack

Svar:

07 nov 2019

Hej,

Vad kul att du vill bli tandläkare! För att bli Tandläkare är behörighetskraven på universitet/högskola följande: grundläggande behörighet, Biologi 2, Fysik 2, Kemi 2 och Matte 4. För att få den behörigheten så bör du gå Naturvetenskapsprogrammet med naturinriktning. Men kan du inte det så kan du kan prata med din skola om att lägga till några av dessa kurser som behövs. Du kommer dock inte hinna med alla. 

Efter gymnasiet kan du gå ett naturvetenskapligt basår eller läsa in kurserna du saknar på Komvux/vuxenutbildningen. Det krävs höga betyg för att komma in på Tandläkarprogrammet så ibland måste man också läsa upp en del betyg på Komvux och/eller göra högskoleprovet innan man kan komma in. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information