Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilken gymnasieskola kan jag komma in på med min meritpoäng?

03 nov 2019
FRÅGA
hej, jag är en elev i 8:an och har 247.5 i merit. Jag undrar ifall man kan komma in på ett bra gymnasium i Stockholm med den meriten. Jag vill gärna börja på ett teknik eller ett naturprogram. Jag har bra betyg i alla ämnen jag vet att man behöver för att komma in på ett gymnasium men jag har ganska dåligt i matte. Jag undrar ifall jag kan komma in på ett program även fast jag har dåligt i matte eftersom jag har bra betyg i både alla NO ämnen och Teknik.

Svar:

04 nov 2019

Hej,

När du söker till gymnasiet så gör du det baserat på alla dina betyg från högstadiet som tillsammans blir ett meritvärde (snittbetyg). Dina betyg i enskilda ämnen spelar alltså mindre roll så länge det är godkända. Så när du söker efter en lämplig gymnasieskola och program så kan du titta på vilket meritvärde som brukar krävas. 

Här kan du få en uppfattning av vilket meritvärde som krävs för att komma in på gymnasieprogrammet/gymnasieprogrammen du är intresserad av: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542. Du kan också söka på det program du vill gå här: https://www.gymnasium.se/ och sedan avgränsa sökningen på vilken antagningspoäng du vill att skolan ska ha. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information