Vad ska jag göra istället för gymnasiet?

31 okt 2019
FRÅGA
Hej.
Jag tänkte typ avbryta min gymnasiegång genom att hoppa av eller sjukskriva mig ett tag framöver. Jag har det väldigt kämpigt med mitt psyke just nu och klarar inte alls av skolan. Har försökt i många år att hitta rätt skola och få special anpassat efter ork/behov men det fungerar bara inte för mig. De var faktist skolan som föreslog sjukskrivning. Vad kan man göra istället för gymnasiet eller hur gör man? Vad händer när jag säger hejdå?

Svar:

01 nov 2019

Hej,

Vad tråkigt att höra! Jag rekommenderar att du pratar om detta med din egen skolas elevhälsoteam (som vanligen består av åtminstone kurator, sjuksköterska och SYV). Du bör även ha kontakt med en läkare och/eller psykolog som hjälper dig hantera psyket. 

Om gymnasiet inte alls fungerar just nu och du måste vara sjukskriven så kan du inte göra något annat istället. Om du är sjukskriven så ska du bara fokusera på din hälsa. Men om du inte är sjukskriven så är ju alternativen att jobba, ha praktik eller vad du nu kan komma på och vill göra. Men det är ju kanske mer krävande än gymnasiet så det kan vara bra att vänta med sådana planer tills du vet hur du kommer att må. 

Innan du slutar i din skola är det bra om ni kommer överens om en plan när du ska vara tillbaka. Det är din läkare som sjukskriver dig så om det är det som gäller så är det med läkaren som du ska diskutera hur länge sjukskrivningen bör vara.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information