Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag ta bort Idrott på gymnasiet?

16 okt 2019
FRÅGA
Hej!
Jag går på Ekonomiprogrammet, 1.an just nu. Och vill fråga om man får slippa idrotten på grund av att jag har ligamentskada och FCR-skada i handleden som gör det att svårare att röra mina fingrar. Jag försökte prata med läraren där han sa att jag måste vara med och delta ändå, jag har ett intyg (läkaren pratade med honom och förklarade skadan) som visar att jag kan använda handen bara för enkla aktiviteter som äta, dricka och skriva.
Hittills jag fick ogiltig frånvaro för alla lektioner, trots intyget som finns.

Kan det finnas undantag för mig för att kunna ta gymnasieexamen även om jag har F i Idrott?

Svar:

17 okt 2019

Hej,

Idrott & Hälsa 1 är en obligatorisk kurs på alla gymnasieprogram och kan inte hoppas över. Din lärare kan göra anpassningar för dig så att du kan delta på idrotten utan att förvärra din skada. Så försök att samarbeta med din lärare så att du inte behöver få ogiltig frånvaro. Ett f kan du få om du deltagit på idrotten men ändå inte uppnått kunskapskraven. Deltar du inte alls får du inte betyg alls och det kan leda till problem med ditt studiestöd. Så delta på idrotten i den mån du kan och låt din idrottslärare hjälpa dig att anpassa den. Skulle det inte vara möjligt att delta i idrotten alls så pratar ni med rektorn om vilka andra möjligheter det finns att anpassa undervisningen för dig. 

Skolan ska alltid kunna ge extra anpassningar och särskilt stöd till de elever som har svårt att uppfylla kunskapskraven.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information