Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli mäklare och fotbollspelare?

15 okt 2019
FRÅGA
Hej! Jag och går i 7an. Jag känner att det är bra att börja tänka på min framtid. Det jag vill bli efter skolan är fotbollsspelare. Men om det inte går bra så vill jag söka till mäklarkursen. Om jag nu vill bli fotbollsspelare kan jag bara gå över till skolarbetet och börja jobba igen? Även vilket pogram måste man gå igenom för att bli mäklare? vilka ämnen behöver man vara bra på? Är det 9ans betyg som avgör villket gymnasie man kan söka till beroende på sina kunskaper?

Svar:

16 okt 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli fotbollsspelare och/eller mäklare!  Du behöver egentligen inte välja en av dem inför gymnasiet. Det går att välja ett Fotbollsgymnasium där man även för en gymnasieexamen med behörighet för att kunna söka dig vidare till en mäklarutbildning. 

Fotbollsinriktningen finns som Nationell idrottsutbildning (NIU) och även Riksrekryterande idrottsutbildning (RIG) och du hittar dem här: https://www.gymnasium.se/sok/fotbollsgymnasium. Längst ner på sidan kan du läsa mer om vad RIG OCH NIU är. 

Det finns olika typer av mäklare men om du menar fastighetsmäklare så är behörigheten till det grundläggande behörighet, matematik 3b/3c och samhällskunskap 1b/1a1+1a2. De program som ger direkt behörighet är Naturvetenskapsprogrammet, Teknikprogrammet eller Ekonomiprogrammet inriktning Ekonomi. Alla dessa program kan du kombinera med Fotbollsutbildningen. Det är dina betyg från 9:an som du söker till gymnasiet. Här kan du läsa om hur antagningen går till: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/soka-till-gymnasiet-4234.

Lycka till! /Petra, SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information