Hur blir man högstadielärare?

14 okt 2019
FRÅGA
Hej! Jag tänker bli lärare (6-9) . Jag går redan nu i andra ring, i samhällsprogrammet men vet inte riktigt vad jag ska tänka på när det gäller vilka ämne jag ska ha med mig när jag slutar gymnasiet? Och vilka betyg ska jag ha för att bli lärare? Vad är viktigt att tänka på ?

MVH Zainab

Svar:

15 okt 2019

Hej Zainab,

Vad roligt att du vill bli lärare! Om du vill jobba i högstadiet ska du gå Ämneslärarprogrammet med inriktning mot årskurs 7–9 (då blir du behörig i årskurs 4–9). Då kommer du att välja tre skolämnen som du ska undervisa i. Eftersom det är olika behörighetskrav beroende på vilka ämnen du vill undervisa i så är det bra om du funderar på vilka ämnen du är intresserad av. Sedan kan du kolla upp behörighetskraven för det på webbplatsen för den högskola du vill studera på. 

Efter det kollar du även upp antagningsstatistiken för programmet. Det kan man göra på bland annat UHR.se. Du kan gå till din studie-och yrkesvägledare i skolan så kan du få hjälp med att fundera över vilka ämnen du vill undervisa i (om du tycker det är svårt att bestämma). 

Lycka till! /Petra,SYV 

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information