Vad ska jag göra om jag inte kan välja gymnasieprogram?

10 okt 2019
FRÅGA
Hej!

Jag har INGEN aning om vilken skola eller linje jag ska välja. Jag vet att det är några månader kvar tills valet, men jag har redan enorm stress och ångest inför detta. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag vet inte ens vad jag vill jobba med i framtiden heller. Jag vet inte heller riktigt hur gymnasiet går till, då jag inte känner någon ungdom som går eller gått på gymnasium nyligen. Jag har gjort några såna här "programtest" men känner mig fortfarande förvirrad då de tipsar om så många olika linjer. Min magkänsla säger att jag nog vill gå samhälle, natur eller kanske teknik. Jag vill iallafall gå en linje som är högskoleförberedande. Det som gör mig så stressad är att det dessutom finns så många inriktningar inom varje linje, jag vet ju inte om jag vill gå ekonomi, beteendevetenskap eller media. Kanske vill jag gå naturvetenskap samhälle eller bara naturvetenskap? Ja, ni förstår nog vad jag vill komma fram till.

När (om) jag lyckas att välja linje, hur vet jag då vilken skola jag vill gå på? Vad jag vet så finns det cirka 6-9 olika gymnasieskolor bara här och flera av dem erbjuder samma linjer. Ska jag bara gå efter känsla eller finns det några saker jag borde tänka på?

Och hur kan jag veta vad jag vill jobba med? Har ni några tips om hur jag kan komma fram till det? Om jag t.ex går samhälle i gymnasiet men sen inser att jag vill jobba med nåt inom natur, måste jag då "plugga om" eller vad man nu ska kalla det?

Jag skulle verkligen uppskatta om ni kunde hjälpa mig på något sätt. Säg bara till om ni behöver veta något om mig som person eller om något annat. Jag kan svara på vad som helst som hjälper mig att välja linje.

Tack på förhand!

Svar:

12 okt 2019

Hej,

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en. Det är också något som man måste gå igenom själv och det är därför svårt för mig att ge några alternativ utifrån någon beskrivning eftersom det lätt blir fel om svaren kommer från någon annan.  Du har ju börjat fundera i god tid så du har alla möjligheter att komma fram till ett beslut i tid. Du behöver alltså inte vara stressad. 

Du behöver inte komma fram till vad du vill göra efter gymnasiet och vad du vill jobba med. Du kan om du vill fundera på vilka yrken du skulle kunna vara intresserad av just nu men många (kanske de flesta) ändrar sig under tidens gång. Det är fullt normalt och nyttigt att ändra sig och utveckla sig och byta intressen då och då. Dessutom är det en bra egenskap att kunna anpassa sig. Just nu kan du bara utgå ifrån vad du vet nu, när du vet mer kan du göra nya planer. Kanske måste du plugga in något på Komvux som du saknar om du skulle byta inriktning, kanske inte. Det är ingen stor grej. 

Du skulle kunna börja med att fundera över dig själv. Hur du är och vad du vill ha ut av din gymnasietid. Nästa steg blir att läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. Det är inte jättestor skillnad på alla inriktningar på programmen, det är bara några få kurser som skiljer. Dessutom ser alla nationella program ut på samma sätt på alla skolor. Så när det kommer till skolor kan du helt enkelt välja en där du tror att du kommer att trivas. Det kan du ta reda på genom att läsa om skolan och besöka den. 

Gå till din studie-och yrkesvägledare i din skola och be om hjälp med detta. Hen kan i ett vägledande samtal hjälpa dig att fundera kring dig själv och ditt val. Det är jättebra att du tar ditt beslut på allvar och funderar på det noggrant men gymnasievalet är trots allt inte liv eller död. Det allra viktigaste är att du tar ett beslut (vilket som helst) och att du går gymnasiet och får en gymnasieexamen (från vilket program som helst).

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information