Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur byter jag gymnasieskola?

29 sep 2019
FRÅGA
Hej, vart ska man börja. Jo det är såhär att jag verkligen inte trivs på min skola. Jag har precis börjat ettan på gymnasiet och har bara haft det dåligt sen skolan började. Jag behöver verkligen råd nu för jag har verkligen ingen motivation och ork till att gå till skolan.

Jag har gjort ett omval och jag har även pratat med min studievägledare men inte fått den jag hjälp jag behöver. Även servicen på gymnasieantagningen kändes jätteoklar. Det känns som om att samhället inte bryr sig och när du väl stäcker ut för en hjälpnade hand så vänder sig alla om. Jag förstår inte riktigt, det fanns en sådan mycket information om hur man skulle välja ett gymnasium, man fick även så mycket hjälp med det och man såg verkligen att lärarna tog det på allvar i grundskolan. Men nu då när det finnst finns elvever som mår dåligt och inte får den hjälp de behöver. Vad ska de göra är det så att vi måste vänta tills de bryter ihop och tvingas gå till en skola de inte vill gå i?

Det jag vill säga är att det känns som man inte tar det lika allvarigt när det gäller om elever som vill byta och jag vet inte vart jag ska vända mig men jag hittade denna sida och hoppades på att ni hade kunnat hjälpa mig. Det är så att jag undrar om ni hade kunnat besvara mina frågor, vad ska jag göra, vart kan jag vända mig för att få den hjälp jag behöver. Eller kommer jag endast få samma svar som innan?

Tack för att ni ltog er tid och läste:):(

Svar:

30 sep 2019

Hej,

Vad tråkigt att du inte trivs på din gymnasieskola! Till att börja med ska du kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan lärare på skolan. De är till för att hjälpa dig så att du trivs på skolan och känner dig trygg (även om det bara skulle vara för en kort tid innan du hittar en ny skola).

Om du vill byta skola så är det helt upp till dig att göra det, du behöver inte be om lov eller hjälp med det. Du kan helt enkelt kontakta de skolor du vill byta till. För att du ska kunna byta måste det finnas lediga platser kvar för dig på det gymnasieprogram du vill gå istället. Här har vi samlat en lista på de skolor som har lediga platser kvar: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasieskolor-med-lediga-platser-17370.

Det kan vara svårt att hitta en skola med ledig platser så jag kan rekommendera att du börjar med att titta på vår lista och se om du hittar nåt som låter intressant där. Du fråga den skola du vill byta till om du kan få komma på ett besök innan. Då får du kanske en bättre bild av om du kommer att kunna trivas på den nya skolan.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information