Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli socionom efter ett yrkesprogram?

23 sep 2019
FRÅGA
Hej! jag har ett par frågor, det är så att jag jätte gärna skulle vilka plugga till socionom efter gymnasiet, går nu i nian och undrar vilket gymnasieprogram som skulle passa. Har läst att samhällsvetenskapsprogrammet är en bra grund till det, men problemet är att jag är extremt trött på grundskoleämnena som man har läst i nästan hela sitt liv känns det som. Därför är jag intresserad av att välja ett yrkesprogram så man får arbeta mer praktiskt, tror även att det hade hjälpt mig att få högre betyg att inte bara behöva sitta i ett klassrum hela dagarna utan att få komma ut och göra saker också. Så min fråga är vilket yrkesprogram skulle lägga bäst grund inför socionomutbildningen? och om jag sedan ändrar mig och inte vill bli socionom, vad kan man sedan jobba med efter det programmet? och är det möjligt att lägga till kurser i yrkesprogrammet till så man är direkt behörig till socionomprogrammet? eller kommer jag att behöva plugga upp den kursen på komvux sen? Och om jag väljer yrkesprogrammet kommer dom att "prioritera" folk som har valt ett högskoleförberedande program? eller tar dom ut bara folk som är behöriga till socionomprogrammet med högst merit?
Tack på hörhand!

Svar:

24 sep 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli socionom! För att blir behörig till socionomprogrammet behövs Grundläggande behörighet + Matte 2a/2b/2c och Samhällskunskap 1b/1a1+1a2. Det kan du få från alla högskoleförberedande program. Vill du gå ett yrkesprogram kan du alltid välja att lägga till grundläggande behörighet men de övriga kurserna måste du fråga skolan om du kan få välja till.

Det spelar ingen roll vilket program du väljer så länge du får behörigheten men väljer du ett yrkesprogram får du vara noga med att kolla med skolan att de kan erbjuda de kurser du vill läsa. Sedan så måste du ansöka hos skolans rektor om att få läsa utökade kurser för att du ska hinna med allt du behöver. Att läsa utökade kurser innebär att man läser mer en heltid så därför är det bra att fundera på om du orkar det. 

När du söker till högskolan är det behörigheten och dina betyg som spelar roll. Vilket program eller vilken skola man har gått har ingen betydelse.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information