Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag bli pilot och arkitekt efter NA?

16 sep 2019
FRÅGA
Hej,
Jag går i etta på Natur-Vetenskaps programmet och skulle i framtiden gärna vilja bli antingen Arkitekt eller pilot och undrar om det räcker att gå Natur-samhäll eller måste jag gå Natur-Natur för att få behörighet? Jag planerar att iallafall läsa Engelska 7.

Svar:

17 sep 2019

Hej,

Om du vill bli arkitekt kan du efter gymnasiet välja att läsa ett renodlat arkitektprogram, ett civilingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur eller ett byggnadsingenjörsprogram med inriktning mot arkitektur. Beroende på utbildning kan kraven variera så kom ihåg att du måste kolla med respektive högskola/universitet som du vill gå på! Men här är ett exempel: för arkitektutbildningen på KTH i Stockholm, Chalmers i Göteborg, Lund och UMA i Umeå är behörighetskraven: Matematik 3b alternativt 3 c, Samhällskunskap 1 b alternativt 1a1+1a2, Naturkunskap 2 (kan ersättas med Kemi 1 samt Fysik 1).

Även behörigheten för pilot kan variera beroende på i vilken skola man vill utbilda sig. Därför är det bäst om du kollar upp behörigheten för den pilotutbildning som du vill gå. För att bli antagen är det vanligt att det krävs grundläggande behörighet för högskolestudier samt godkänt betyg i Fysik 1, Matematik 2 (ibland 3) och Engelska 6.

Så länge du får de kurser du behöver spelar det ingen roll vilket program eller vilken inriktning du går. För just de behörigheter jag räknade upp här så fungerar Naturvetenskapsprogrammet med samhällsinriktning bra.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information