Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Vilket gymnasieprogram ska jag välja?

11 sep 2019
FRÅGA
är intresserad av naturvetenskpliga ämnen men är rädd att börja på natur och sedan ångra mig
tycker om att träffa nya människor, utvecklas i resonemang och rättvisa, dvs ekonomi kriminologi kan också vara en alternative för mig
jag gillar lite allt men jag är mest passionerad inom allt nästan, vet inte är osäker.
det är väldigt viktigt för mig att välja rätt linje och gymnasie redan i början av gymnasiet
just nu kämpar jag så hårt som möljligt att få upptill 320p åtminstone och jag kommer få det.
jag anser utbildning viktigast för mig i livet, utan det har jag ingen bra framtid
funderar mycket på gymnasie val och det stressar ihjäl mig men försöker att ta det lugnt.
jag vill kanske bli läkare utan begräns i framtiden men skulle gärna vilja veta hur vägen går till. om inte det kommer jag garanterat bli nåt med kriminologi att göra.
och vet du hur man pluggar tilll två olika yrken samtidigt tex om jag vill plugga japanska men samtidigt fortsätta plugga till att bli läkare utan begräns, eftersom jag tänker på att undervisa mitt mordersmål dvs engelska i japan- och kunna resa, jobba som en läkare. som lärare funderar jag på att vara delarbetare och fokusera mest på mitt första plats yrke som läkare. kommer uppskatta svaret Med vänlig hälsning/

Svar:

12 sep 2019

Hej,

Jag förstår att det är svårt att välja! Det bästa är nog om du går till din studie-och yrkesvägledare i skolan så ni kan ha ett vägledningssamtal. Det kan hjälpa mycket om du känner dig osäker och stressad. 

Det finns inte något rätt svar på din fråga om hur du ska tänka med valet. Det är upp till dig vad som är viktigt. Men här finns en checklista som kanske kan hjälpa dig: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309. Det viktigaste är att du går i gymnasiet, vilket program som helst, och får en gymnasieexamen. Efter gymnasiet kan du sedan fortsätta mot det mål du har just då. De flesta vet ju inte vad de vill göra efter gymnasiet redan innan de har börjat så man får vara lite flexibel och göra om sina planer efter hand.

Men är det läkare du helst vill bli just nu så kan du planera för det. Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. För att bli läkare måste du utbilda dig på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. 

Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter hela denna utbildning och AT kan man specilalisera sig i ett visst område, t.ex. kirurgi, barnläkare osv. Specialtutbildningen är ytterligare 5 år lång men görs som del av en tjänst (medan man jobbar som läkare). Här kan du läsa mer om läkaryrket och hur man kan utbilda sig: https://www.gymnasium.se/yrkesguiden/lakare-11129. 

Japanska kan du studera på egen hand, du behöver alltså inte gå en utbildning för det, om du inte vill. Om du väljer att studera japanska exempelvis på högskola, så rekommenderar jag att du inte gör det under Läkarprogrammet eftersom det kan bli lite för mycket.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information