Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag gå gymnasiet på annan ort?

11 sep 2019
FRÅGA
Hej,
Nästa år ska jag börja gymnasiet men jag vill inte gå här i Eskilstuna eller Västerås jag vill gå i Karlstad. Vilket innebär att jag måste flytta själv, finns det lägenheter eller rum som man kan få eller hur funkar det? Hur söker jag även till ett gymnasium som inte ligger i mitt område?

Svar:

12 sep 2019

Hej,

Du kan söka utbildning utanför din hemkommun till alla friskolor, eftersom de tillämpar riksintag. Oavsett var i Sverige du bor kan du alltså söka till en fristående gymnasieskola på samma villkor som eleverna i kommunen där skolan ligger. Du kan också söka en kommunal skola men då kommer du bara att kunna få plats efter att alla som sökt och bor i kommunen fått det. Du söker på samma sätt som till skolor i din kommun, genom din gymnasieantagning. 

Förutom på internat så kan man inte få studentboende på gymnasiet så det måste du hitta på egen hand. Om du läser på en fristående gymnasieskola och måste bo på studieorten, kan du ansöka om inackorderingstillägg från CSN. Men det finns olika regler för vem som kan få det. Det kan du läsa om här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/studiehjalp-4270.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information