Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur ska jag välja gymnasieprogram?

03 sep 2019
FRÅGA
Hej! Jag går i 9:an och ska snart söka till gymnasiet. Jag funderar på om jag ska välja Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet, med inriktning beteende. Och OM jag väljer Natur. Ska jag då gå natur-natur eller natur-sam. Jag vet inte riktigt vad jag vill plugga vidare till efter gymasiet så därför tänker jag att Natur är ett bra val eftersom jag då är behörig att söka vidare till många olika utbildningar utan att behöva lägga till något ämne. Jag är väldigt intresserad av biologi och matte är ganska kul men inte så intresserad av Fysik eller Kemi. När det gäller Sam-beteende, så är väldigt intresserad av samhällskunskap och psykologi och tycker historia, religion och geografi är helt ok. Jag har A i alla ämnen, så betygen spelar ingen roll. Men jag undrar, ska jag välja natur för att det till viss del är kul och passar mig och ger mig störst valmöjligthet eller sam-beteende som till viss del passar mig och är kul men som begränar mig lite mer efteråt. Vet ju inte vad jag vill bli, är det smartast att välja natur som är det bredaste? Och vad kan jag isf lägga till/ändra på i Sam-beteende för att få mer bredd? Människan både fysikt och psykiskt intresserar mig så borde jag fundera efter ett passande yrke för att lättare kunna välja natur eller sam? Lång fråga men tacksam för ett litet svar iaf/ Klara

Svar:

04 sep 2019

Hej Klara,

Det finns inte något rätt svar på din fråga om hur du ska tänka med valet. Det är upp till dig vad som är viktigt. Men här finns en checklista som kanske kan hjälpa dig: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/infor-gymnasievalet-2309. Det viktigaste är att du går i gymnasiet, vilket program som helst, och får en gymnasieexamen. Efter gymnasiet kan du sedan fortsätta mot det mål du har just då. De flesta vet ju inte vad de vill göra efter gymnasiet redan innan de har börjat så man får vara lite flexibel och göra om sina planer efter hand. Vilka kurser som kan vara bra att få med från gymnasiet varierar ju beroende på vad man vill göra efter gymnasiet så det kan vara svårt att veta i förväg. 

Vill du ha lite inspiration och läsa om hur andra har tänkt kring sitt yrkes- och utbildningsval så kan du titta här: https://www.gymnasium.se/nyheter/inspiration/. När du har funderat lite så kan du gå till din studie-och yrkesvägledare i skolan så får du hjälp med att komma vidare i tankarna.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information