Svara på vår undersökning om gymnasievalet och ha chans att vinna presentkort á 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️ Gör undersökningen här!

Hur blir man mjukvaruingenjör?

30 aug 2019
FRÅGA
Hej!.
Jag och är 15 år , jag går I 9:an just nu och jag vet att detta året är jätte viktig för min framtid , jag vill bli en mjukvaraingenör och undrar om vilken linje man ska gå I och vilken inriktning man ska gå I .
jag är nu nybörjare på programmering och vet inte så mycket om allt .

1.jag vill bli en mjukvaraingenör och undrar om vilken linje och inriktning man ska gå I ?.
2.är det så att jag ska lära mig om programmering nu eller I gymnasiet , alltså kommer det vara konstigt om jag börjar och vet ingenting om programmering ? eller är det bara att jag stressa mig själv I onödan :! ?
3.kanske någon vet om något bra gymnasiet.
4.hur mycket pöang / meritvärde behöver man ha?

TACK så otroligt mycket om någon kan hjälpa mig ,man vet aldrig ,ni kanske hjälper framtidens bästa mjukvaraingenjör =)

Svar:

01 sep 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli mjukvaruingenjör! En mjukvaruingenjör är en ingenjör med fokus på mjukvara. Titeln är inte skyddad och andra titlar som ofta används och många gånger betyder samma sak är programmerare, systemutvecklare och mjukvaruutvecklare. Detta/dessa yrken har inga specifika krav på utbildning. Sedan finns det även civilingenjörer med inriktning på mjukvara och det är en skyddad titel med krav på en specifik utbildning (civilingenjörsprogrammet på högskola/universitet). Jag är osäker på vad det är du är intresserad av men läs gärna på lite om de olika titlarna om du vill veta mer om skillnaderna mellan dessa. 

Det finns många olika sätt att bli programmerare och många är är självlärda. Men det vanliga är kanske att arbetsgivare frågar efter en eftergymnasial utbildning inom programmering. Det finns både på yrkeshögskolan och på högskolan/universitetet så du har många att välja på och de har olika behörighetskrav. Det kan vara en bra idé att fundera på vilken utbildning du skulle vilja gå så att du kan kolla upp vilka behörighetskraven är. 

Teknikprogrammet är ett populärt val för de som är intresserade av programmerings och ingenjörsområdet. Så det kan vara en idé att läsa på lite om det och kanske kolla upp vilka skolor som har programmet där du bor. Sök på programmet här: https://www.gymnasium.se/, och fyll i din ort i sökningen så får du upp en lista. Alla skolor har olika antagningsstatistik och du kan fråga skolorna själva om den eller söka på den här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/antagningspoang-7542.

Teknikprogrammet kräver inte några speciella förkunskaper i programmering men det är ju inte fel att börja om du tycker att det är intressant. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information