Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur fungerar gymnasiebetygen?

28 aug 2019
FRÅGA
Hej, jag har precis börjat 1an på gymnasiet och går naturvetenskapsprogrammet. Jag vill bli veterinär eller läkare och vet att jag behöver höga betyg. Men min fråga är hur betygen fungerar? Hur är betygen, vad är det för poäng alla kurser ger, hur är det med ämnena man lägger till, får man meritpoäng? Behöver verkligen veta så mycket som möjligt känner att jag inte riktigt har koll. Skulle vara tacksam ifall jag kunde få svar om hur allt med poängen merit tillägg osv fungerar. :)

Svar:

29 aug 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli läkare eller veterinär! Gymnasiebetygen fungerar så att varje betyg har ett värde. Gymnasiebetyget E ges värdet 10 och värdet för varje betygssteg därefter ökar med 2,5. Högsta värdet på ett betyg blir då 20. För ett icke godkänt resultat ges betyget F som motsvarar betygsvärdet 0. Du kan läsa mer om betygen här: https://www.gymnasium.se/om-gymnasiet/gymnasiebetyg-4262.

Poängen du får för varje gymnasiekurs, till exempel matte 1 ger 100 poäng, har inget att göra med betygen utan visar bara hur omfattande kursen är. Förenklat kan man säga att en 100 poängs kurs är 100 arbetstimmar. 

Meritpoäng som man får för vissa kurser när man söker till vissa högskoleutbildningar är ett eget poängsystem och kan vara lite komplicerat. Här kan du läsa allt om hur det funkar: https://www.studentum.se/se/studentum/rakna-ut-betyg/meritpoang.aspx.

Fråga gärna din studie-och yrkesvägledare i skolan om du undrar något mer om hur betygen fungerar.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information