Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Kan jag byta gymnasieskola?

22 aug 2019
FRÅGA
Jag har nu varit på ett gymnasium i en vecka. Jag bor på internat på skolan också men jag inser att jag verkligen inte trivs på skolan och jag vill byta. Dock finns det ingen av samma linje runtomkring mitt hem och jag vet att jag inte vill va kvar här för jag har ångest varenda dag. De ända två alternativen jag har kommit på är att stanna kvar o pressa mig fram under tiden jag mår dåligt på den här skolan eller byta skola och linje helt. Men jag vet inte vilken linje jag helst skulle vilja gå annars. Just nu går jag naturvetenskap. Det känns också som att det är för svårt för mig och det känns som att det inte kommer gå så bra för mig om jag fortsätter här om jag fortsätter må dåligt. Finns det några andra alternativ eller måste jag ta en av de svåra besluten? Jag vet ju inte ens om jag kan byta till nån annan linje för jag vet inte om de finns plats. Och snälla säg inte att jag ska vänta ut de för jag kommer må bättre sen för de känns verkligen inte bra på detta gymnasium.

Svar:

23 aug 2019

Hej,

Om du absolut inte trivs på din gymnasieskola eller i din gymnasieklass bör du kontakta en skolsköterska, kurator, rektor eller någon annan lärare på skolan. De är till för att hjälpa dig så att du trivs på skolan och känner dig trygg. Till att börja med ska de hjälpa så att du trivs och mår bra så du kan gå kvar i din gymnasieskola och i din gymnasieklass. Om detta inte fungerar bör du prata med din rektor eller studie- och yrkesvägledare för att få byta gymnasieklass eller skola.

Med din Studie-och yrkesvägledare kan du ta reda på vilken utbildning som passar dig bäst om den nuvarande inte är ett alternativ någon annanstans. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser. Det är möjligt att det är svårt att hitta en ledig plats på en skola och ett program du vill gå men om du bestämt dig för att du inte vill gå kvar så kan du inte göra så mycket annat än leta tills du hittar en ledig plats någon annan stans. 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information