Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Ska jag byta gymnasieprogram för att jag inte trivs i klassen?

21 aug 2019
FRÅGA
Hej! Jag började i min klass för några dagar sedan och känner inte att jag trivs. Alla andra klasser jag träffat har en helt annan gemenskap och jag känner att de är mer lika mig än vad min klass är. Eftersom ingen i min klass är så lik mig är jag rädd att jag inte ska få några vänner. Jag var jättetaggad på gymnasiet men nu funderar jag på att byta klass. Jag går ekonomi och de klasserna jag träffat är inte samma linje. Jag vill bara trivas i en klass och vill nästan byta till en naturklass bara för att deras gemenskap är så mycket bättre. Vet ni vad jag ska göra?

Svar:

22 aug 2019

Hej,

Vad tråkigt att det känns som att du inte trivs! Det kan vara möjligt att byta men det är bra att verkligen tänka igenom saken först. Det ska du göra tillsammans med din studie-och yrkesvägledare i skolan. Tänk på att gemenskap kan ta tid att växa fram och även om den inte skulle göra det så finns det fortfarande andra orsaker att gå det program som man valt. Det är okej att välja bort ett program helt enkelt för att man inte trivs med klassen men det kan också vara okej att stanna i en klass man inte trivs i för att man vill gå programmet. Det är helt upp till dig att avgöra. 

Det finns dock fler alternativt än att byta till ett annat program. Man kan till exempel byta skola men gå samma program, gå kvar men välja att umgås med andra klasser utanför klassrummet, försöka lära känna nya människor även fast de är olika eller prata med sin kurator i skolan om att man inte trivs och försöka reda ut om det finns några fler alternativ att ändra på känslan av att inte trivas. 

Lycka till och hoppas att du kommer att trivas bättre snart vad du än väljer att göra! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information