Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur byter man gymnasieskola?

12 aug 2019
FRÅGA
Hej!

Jag ska precis börja andra ring och jag känner att desto närmre skolstarten kommer desto mer vill jag byta skola. Jag trivs inte med människorna i skolan och jag har bara 2 personer i hela skolan som jag gillar på riktigt. Att byta i tvåan tycker jag dock låter lite jobbigt då det betyder att kurser osv inte riktigt överrensstämmer. Så till mina frågor; går det att byta gymnasium i 2an? Hur gör man om kurserna man läst inte är samma? Till exempel så kan vi säga att jag i år läste kemi men inte fysik och skolan jag vill byta till läste fysik men inte kemi, kan jag då läsa fysik när resten av klassen läser kemi? Vem ska man prata med på skolan/den skola man vill byta till för att byta?

Tacksam för svar!

Svar:

13 aug 2019

Hej,

Om du har gått ett tag på gymnasiet och vill byta gymnasieprogram eller gymnasieskola ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare på skolan du går på. Ni kan tillsammans ta reda på vilken skola som kan passa dig bättre eller vad ni kan göra för att du ska trivas bättre i din nuvarande skola. Därefter kan ni kontakta ansvarig för gymnasieprogrammet du vill byta till och ta reda på om det finns några lediga platser.

Ni tar också reda på om det du har läst hittills motsvarar den nya gymnasieutbildningens kurser. Blir de inte tillgodoräknade kan du behöva gå om ett år, eller läsa extra kurser vid sidan om eller på Introduktionsprogram (IM).

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information