Hur blir man ögonläkare?

08 aug 2019
FRÅGA
Hej!
Jag ska börja gymnasiet nästa år och håller just nu på att kolla på olika gymnasiala utbildningar för att vara bra förberedd. Min ”dröm”, om man kan kalla det för det, är att bli en oftamolog/ögonläkare. Min fråga är hur jag orientera mig igenom gymnasiet för att kunna uppfylla den drömmen i framtiden?
Tack på förhand!

Svar:

10 aug 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli ögonläkare! För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. Antagningspoängen för läkarprogrammet kan se olika ut beroende på var i Sverige du studerar men oftast ligger det mellan 21,5-22,5 poäng. För att få t.ex. 22,5 poäng behöver man A i alla ämnen som ger 20,00 poäng och fulla meritpoäng som är 2,5.

Förutom antagningspoängen för läkarprogrammet är det också viktigt att tänka på behörigheten. Behörigheten är grundläggande behörighet, fysik 2, kemi 2, biologi 2 och matte 4. Denna behörighet får du direkt av Naturvetenskapsprogrammet inriktning Naturvetenskap.

Efter läkarutbildningen måste man genomföra och bli godkänd på Allmäntjänstgöringen, AT, som ligger mellan 18-21 månader. Efter AT gör man ett prov och det ger en läkarlegitimation. Efter denna utbildning och AT kan man specilalisera sig i ett visst område, t.ex. som ögonläkare. Specialtutbildningen är ytterligare 5 år lång men görs som del av en tjänst (med lön). 

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information