Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag läkare efter Vård-och omsorg?

08 aug 2019
FRÅGA
Hej!
I framtiden ville jag bli specialistläkare, nu till hösten kommer jag börjar programmet, min val var att läsa naturvetenskapsprogrammet men jag har inte fysik betyg. Så kommer jag börjar vård och omsorgsprogrammet och efter gymnasiet ville jag inte läsa dem naturvetenskapligt på komvux/högskola. Så min fråga är finns det nånting som kan jag göra för att inte läsa på komvux/högskola, om man går samhällsvetenskapsprogrammet i gymnasiet får man läsa dem naturvetenskapligt och hur många år tar att läsa dem naturvetenskapligt efter gymnasiet?

Svar:

08 aug 2019

Hej,

Vad roligt att du vill bli specialistläkare! För att bli specialist läkare måste du först utbilda dig till läkare på universitet/högskola, den utbildningen är 5,5 år lång. 

Om du vill bli läkare så är det Naturvetenskapsprogrammet med natur inriktning som kan ge dig den behörigheten. Men om du går Vård-och omsorgsprogrammet kan du läsa in de kurser du saknar på Komvux efteråt eller gå ett naturvetenskapligt basår på universitet/högskola (samma gäller Samhällsvetenskapsprogrammet). Ta kontakt med din studie-och yrkesvägledare när du börjar skolan så kan du få hjälp med att göra upp en plan för hur du ska nå ditt mål.

På Komvux kan man läsa i sin egen takt så det är upp till dig hur lång tid det tar. Väljer du basåret på högskola/universitet så tar det ett år.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information