Gör vår undersökning om gymnasievalet för chansen att vinna 1 000 kr på Filmstaden! ✨📽️

Hur blir jag undersköterska eller sjuksköterska?

25 jul 2019
FRÅGA
Hej!
Jag går i Barn och Fritid. Jag har läst klart första året på gymnasiet och snart ska jag börja andra året. Det var nämligen så att i somras jobbade jag i ett sjukhus som biträde och där blev jag intresserad av att jobba som undersköterska eller sjuksköterska. Min fråga är nu kan jag bli undersköterska eller sjuksköterska om jag fortsätter och läser BF. Om inte hur ska man gå tillväga och var är det som krävs för att just bli undersköterska eller sjuksköterska. Ser fram emot ert svar!
Tack i förhand

Svar:

26 jul 2019

Hej,

Undersköterska blir man om man går Vård-och omsorgsprogrammet och vissa skolor med Vård-och omsorgsprogrammet ger även behörighet till Sjuksköterskeprogrammet på högskola/universitet. För att gå Sjuksköterskeprogrammet krävs även  Matematik 2, Naturkunskap 2 och Samhällskunskap 1a1 + 1a2. Naturkunskap 2 kan dock bytas ut mot andra kurser från Vård-och omsorgsprogrammet när man säker till Sjuksköterskeprogrammet. 

Men det finns även andra vägar till dessa yrken som att läsa in behörigheten på Komvux efter gymnasiet. Jag rekommenderar att du kontaktar din studie-och yrkesvägledare i din skola så snart du kan efter terminsstarten så kan ni diskutera vilken väg som blir bäst för dig.

Lycka till! /Petra,SYV

Så funkar det

Hitta en gymnasieskola du är intresserad av


Gör en intresseanmälan


Skolan kontaktar dig med mer information